2013. május 2., csütörtök

Adatgyűjtés Kovászna megye délkeleti részén

2013-ra, egyik célunk az, hogy Kovászna megye összes műemlék épületét (274 objektum) feltérképezzük: fotó-dokumentáljuk és lokalizáljuk a térképen. Ezen cél elérése érdekében kerestük fel Kovászna megye délkeleti részén fekvő azon műemlékeket, amelyekről eddig nem volt semmilyen adatunk.

Utunk első állomása Aldoboly volt, ahol a műemlékjegyzéken, a CV-II-m-B-13206-os kód alatt szerepelő Reznek-Kós kúriat látogattuk meg. A 19. századra datált kúria a főút mellett fekszik és az elmúlt években  átalakították a kúria egyik felét. A "felújítás" eredménye az alábbi képen látható.


Az épület egyik része a jövőjét, a másik része a múltját mutatja. A "felújított" épületrész fa nyílászárói, pikkelyes égetett agyagcserepes héjazata és párkányzatának díszei részben eltűntek egy "ügyes mesterember" szorgos tevékenykedésének köszönhetően.

Aldobolyban viszont érdemes meglátogatni a Hollaky kúriát, amely egy igen érdekes kúria. Nagyon elnyerte tetszésünket egy korábbi látogatásunk alkalmából.

Aldobolyból visszafordulva, Illyefalván a Bakó-házat (épült 1793-ban) és a református parókia épületét (19. század) kerestük fel. Mindkét épület sajátosan szép: a Bakó ház arányaival és főhomlokzatának díszítésével,  barokkos oromfalával tűnik ki a főutca házsorából, addig a református parókia klasszicista épülete egy polgáriasabb világot tükröz, a díszek fegyelmezett vonalvezetése, ridegsége tiszteletet sugallnak.

Utunk innen Kökösre vezetett, ahol az Unitárius templom környékén fekvő faházak kerültek lencsevégre, amelyek a 17.-20. századokra vannak datálva. Hat faház szerepel a műemlékjegyzéken, azonban egynek már nyoma veszett és a többi is igen nagy átalakításokon estek át.
A templomtól nem messze fekvő Serester József-ház is - lakatlanul - várja sorsa beteljesülését.


A falu másik felében található az egykoron festett boltozatos ortodox fatemplom és mellette a már szebb napokat is megért boronafalas parókia épülete.

Kököst elhagyva, Uzonon és Bikfalván keresztül eljutottunk Dobollóra és Márkosra. A 1795-ben épült dobollói ortodox templomot és a 15. századra datált márkosi ortodox templomot nagyon jó állapotban találtuk.

Keresztvárt elhagyva, Bodzaforduló műemlék faházait kutattuk fel. A jegyzéken szereplő tizenegy faház közül már csak alig hármat találtunk valamelyest is értékesnek, melyeket még nem alakítottak át szorgos kezek.


Egyik faház, amely egyben malomként is szolgál az Ola család tulajdonát képezi építésétől, 1925 óta. Most az 50-es éveiben járó Ola unoka várja a kukoricalisztet darálni kívánó környékbelieket. Szíves fogadtatásban részesültünk, a gazda körbevezetett a lakóház-malomban, megmutatta annak minden részét és azt is körbeírta, hogy hogyan működött régen, mikor még az őrlőkerekek a víz erejével működtek.

Zágonbárkányt is elhagyva, erdei úton érkeztünk meg a zágoni, majd a papolci ortodox templomhoz. Papolc zegzugos úthálózatából kikerülve értünk be Kovásznára ahol megkerestük a tizenegy műemlék faházból álló együttest, az orotodox templomot és az általános iskolát.

Kovásznát elhagyva Zabolára autóztunk tovább, ahol a hat műemlék épületből, már csak négyet sikerült megtalálnunk, mivel két lakóház már bontásra lett ítélve. A kőfaragó faházának helyén a katolikus egyház épített templomot, a másik helyett már egy újonnan épített lakóházat találtunk.

Ezen adatgyűjtési utunk során nem tértünk ki a fent említett helységek összes műemlék épületére, mivel sok műemléket már előző útjainkon érintettünk és dokumentáltunk. Ezek közül a következőket említenénk meg:
  • egyik kedvencünk, az aldobolyi Hollaky kúria, vastag pincefalakat áttörő, rézsűs, lőrés-szerű ablakokkal



Műemlékek útvonala


Kovászna megye délkeleti része nagyobb térképen való megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

facebook/hereditatum