2014. május 10., szombat

Megvásárolták az oltszemi Mikó-kastélyt

Aláírták az oltszemi Mikó-kastély adásvételi szerződését az épület tulajdonosai, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke.
Szerző: Hlavathy Károly, 2005
A megyei önkormányzat, illetve Bodok község polgármestere hosszú ideje tervezik a felbecsülhetetlen értékű műemlék épület megvásárolást: a megyei tanács által áprilisban hozott határozat értelmében, a szerződés aláírását követően, most 250 000 euróért vásárolták meg az ingatlant.

A Mikó-kastély építésének 1827-ben láttak neki, gróf Mikó Miklós megbízásából. Hlavathy Izabella, a Kúriák Földje Háromszék c. kötetben így fogalmaz: „A kastélyt mindenek előtt belső díszítése, de elsősorban az egységes ikonográfiai program alapján készült, viszonylag jól megőrződött faképsorok teszik Erdélyszerte egyedülállóvá. (…) a reprezentatív nagyterem falképei a társasági élet egyes jeleneteit ábrázolják, a napóleoni háború jeleneteit idéző képek a férfi lakosztályt dekorálják, míg a női lakosztályban egy európai utazás emlékképeit örökítette meg a programadó. A kastély belső dekorációjának szintén értékes része a vadászterem historizáló faburkolata (…).”
Szerző: Potsa József, 1899
Emlékkönyv Magyarország ezeréves fennállása ünnepére. Háromszék vármegye.
A szerződés aláírásakor Tamás Sándor elmondta: „A Mikó-kastély olyan épület, amely viszonylag jó állapotban maradt meg. Távlati terveinkben turisztikai, illetve kulturális rendezvények helyszíneként szerepel ez az impozáns épület. Mindenképp fel fogjuk újítani, mégpedig Európai Uniós forrásokból, több ilyen jellegű pályázat is létezik. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy az önkormányzat tulajdonában kerüljön az ingatlan. A kastélyban jelenleg is működik a fogyatékkal élő gyerekek számára egy iskola. Következő lépésként az intézmény számára sokkal megfelelőbb környezetben, jobb körülmények közt találunk helyet. Több javaslat is létezik, a döntést azonban nyilvánvalóan a szakemberek bevonásával hozzuk meg.”

A 250 ezer eurót Sepsibodok önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa fele-fele arányban fizeti ki május végéig.

forrás: Kovászna Megye Tanácsának Sajtóirodája, transindex.ro, erdely.ma, hereditatum.org

 Regisztráció

Célunk továbbra is az erdélyi műemlék épületek feltérképezése és ismertetése minél szélesebb körökbe, hogy felismerjük és megismerjük értékeinket. A gyarapodás reményében szívesen látunk mindenkit, aki hozzá szeretne járulni a gyűjtemény fejlesztéséhez, bárki megteheti ezt egy fotóval, egy bibliográfia hozzáadásával vagy akár egy rövid leírással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

facebook/hereditatum